В Седмицата на четенето учениците от ЧСУ „Дружба“ имаха среща с Виктория Бешлийска – съвременен творец, писател, автор на романите „Глина“ и „Сърце“.

Виктория Бешлийска е филолог по образование. Съдбата ѝ е свързана с Училища „Дружба“ – работила е като учител в ЧСУ „Дружба“ – София. Била е редактор на художествена литература и се е занимавала професионално с маркетинг и реклама. Автор е на блога “По дирите на думите”, който наброява над 60 хиляди последователи във Фейсбук и има за цел да събира стари български думи, съхранявайки богатството на родния език.

Виктория Бешлийска разказа на учениците как се е породил у нея интересът към остарелите самобитни български думи и какво е било нейното послание към приятелите ѝ – да ѝ подарят по една стара дума. Много вълнуващо разкри на учениците мистичната сила на думите, корените и любовта, майсторството да претворяваш чувствата в думи и необятния свят на духовността, скрит в словото.

Виктория Бешлийска е отличена с наградата на книжарница „Хеликон“ за 2021 г., получила е признанието на читателите на предаването „Бибилотеката“ по БНТ за 2021 г. и европейска награда за дебютния ѝ роман „Глина“ на Еврокон за 2022 г.

ВЪЛНУВАЩА СРЕЩА

Голяма част от учениците бяха прочели произведенията на автора и естествено се породиха много въпроси, свързани със създаването на романите, с героите.

Срещата завърши с много автографи, снимки и с пожалание отново да бъде гост на учениците.

ВЪЛНУВАЩА СРЕЩА

ВЪЛНУВАЩА СРЕЩА

ВЪЛНУВАЩА СРЕЩА

ВЪЛНУВАЩА СРЕЩА

ВЪЛНУВАЩА СРЕЩА