В последния учебен ден дванадесетокласниците заедно със своите съученици от 10. и 11. клас от ЧСУ „Дружба“ – Пловдив имаха много полезна и вдъхновяваща среща с господин Георги Петков – идеен основател на Гражданско движение „Будител“. Движението е сдружение на успели млади хора с различни професии в България, които имат за цел да помогнат на учениците в тяхното кариерно ориентиране и да ги мотивират след като завършат образованието си да останат в родината. Мисията на родолюбивите вдъхновители е да допринесат за подобряване на средата, в която живеят децата на България, и да ги накарат да обичат, да познават, да се гордеят, да живеят и да се трудят в своята родина. Основателите на ГД „Будител“ споделят мнението, че понякога една среща с правилния човек на точното място може да окаже влияние за съдбоносно решение. Една от целите на ГД ,,Будител“ е да помогне на подрастващите с информация за кариерно развитие, а също и чрез правилен избор на професия, младите хора да бъдат мотивирани за работа тук, в нашата родина.

Господин Георги Петков е един от успешните мениджъри на голямата компания „БТЛ Индъстрийз“. Той даде примери за известни предприемачи в световен план, които са тръгнали от България. Имената на Шефкет Чападжиев и Никола Чилов направиха впечатление на децата и породиха въпроси по разискваните теми. Господин Петков разказа на учениците и за своя път към успеха. Накара младите хора да се замислят за това какво искат да продължат да учат, да не се отказват от своите идеи и как да ги постигнат. Той обясни какво е мениджър, какво е предприемач, какво е икономика и с какво доброто образование може да помогне в кариерната ориентация на учениците. Лекторът разкри пред учениците за процесите и управлението на една фирма, как се стартира предприятие и какво е бизнес-идея, и бизнес-план, и как да ги финансират.

Директорът на училището – д-р Илия Емилов, също присъства на вълнуващото събитие. Той каза: „Беше много полезно и мотивиращо за учениците! Това е едно добро начало за следващи срещи.“

Гражданско движение „Будител“ продължава своята мисия – да съдейства за една по-добра България, чрез възможността учениците да се запознават с различните професии, за да успеят в своята бъдеща реализация.