Ползотворна среща се проведе на 1 юни между ученическите съвети на ЧСУ “Дружба” –  Пловдив и ЧСУ “Дружба” – София. Много ентусиазирани, представителите на ученическия съвет на нашето училище с госпожа Бангирова се качиха на влака Пловдив – София, за да се срещнат с техните колеги от ученическия съвет на ЧСУ “Дружба” – София.

Основната цел на тази среща беше да обсъдят важни въпроси, свързани с училищния живот, и да обменят идеи за подобряване на учебния процес и училищната среда. Учениците имаха възможността да споделят добри практики, да разработят нови инициативи и да засилят сътрудничеството между двете училища.

Първият ден премина в настаняване и запознанство. При пристигането си вечерта, учениците ни бяха настанени в училищния пансион. След това те вечеряха заедно с учениците от София и завършиха вечерта с игра на волейбол, което допринесе за по-добро опознаване и изграждане на приятелства.

Интензивна програма и много дискусии съпътстваха втория ден. Той започна с разходка из училищния кампус и обща закуска. Програмата стартира с кратки презентации от двама представители на всеки ученически съвет, които изложиха подробно дейността на съветите си. След това учениците бяха разделени на две групи, всяка от които трябваше да дискутира по една от следните теми: “Как да се популяризира ученическият парламент в социалните медии?” и “Как да се популяризира ученическият парламент сред учителите, ръководството и родителите?” На всеки от учениците бе дадена анкета с въпроси, чрез която те трябваше да опознаят другите участници. Денят продължи с игри в кафетерията на училището, където учениците работиха в екип и дискутираха различни теми, за да стигнат до крайни решения.

Денят продължи с обяд и разглеждане на София. Учениците имаха шанса да пътуват с метрото, да посетят сградата на НДК и да се разходят по улица “Витошка”. В края на разходката имаше и развлечения. Те посетиха МОЛ “Парадайс”, след което се отправиха обратно към пансиона, за да се подготвят за завръщането си в Пловдив.

Представителите на ученическия съвет на нашето училище прекараха изключително приятно време със своите съученици от София и останаха впечатлени от техните изяви и идеи. Срещата завърши с нови приятелства, обмен на ценни идеи и инициативи, които ще продължат да се развиват в бъдеще.

Тази среща е само началото на едно по-задълбочено сътрудничество между двата ученически съвета, което обещава да донесе много ползи за двете училища.

Учениците ще подготвят съвместно програмата за следващата среща в Пловдив.