В един интересен и нестандартен урок, който всъщност не е новост за тях, четвъртокласниците на ЧСУ „Дружба“ – Пловдив с класен ръководител госпожа Стефка Илиева представиха своите знания по българкси език, математика, човекът и обществото, човекът и природата, музика и приложно изобразително изкуство.

Чрез STEAM подход беше реализиран интерактивен урок, в който учениците показаха комплексни знания, като интегрираха различните аспекти от своето обучение в един цялостен процес, така както е в действителността, която ги заобикаля.

Започвайки урока с един текст за използването на природните богатства, в който приложиха знанията си по български език за прости и сложни изречения и тяхната пунктуация, с плавен логически преход преминаха към математика. Решавайки задачите, достигваха до отговор, който ги отведе на планетата Земя. Разказаха за дейностите, които са правили, за да отбележет Деня на Земята.

Прилагайки изследователски търсения и творчество, учениците стигнаха до съществени изводи за бъдещето на планетата, на която живеем, и колко е важно обществото да осъзнае, че природните ресурси трябва да използват пестеливо и целесъобразно. Те показаха задълбочени знания за разделното събиране на отпадъците и тяхното рециклиране. Разказаха за производството на енергия от възобновяеми енергийни източници.  С интерес показаха знанията си за електрическите автомобили и велосипеди и какво е тяхното значение за опазването на околната среда.

Проектите, които бяха реализирали на Слънчевана система, надминаха очакванията – триизмерни, с лед светлини, пъстри, многоцветни, съпроводени с много информация за отделните планети.

В урока беше включена и екипна работа със съзтезателан характер. Двата екипа се състезаваха да посочват повече дейности за опазване на планетата Земя и забрани, които не трябва да си позволяваме, за да защитим нейната чистота и зеленото ѝ богатство.

STEAM подходът интегрира дисциплините на обучение. Проектно базирано, беше показано как могат да намерят приложение в реалния свят, извън класната стая, така че да могат да се справят със средата, в която живеят.

Какво са научили в края на обучението си в начален етап четвъртокласниците показаха пред гости от Район „Централен“ – госпожа Фиданка Кацарева – заместник-кмет „Финанси, счетоводство, стопанска дейност и човешки ресурси, образование, здравеопазване, социална дейност и култура”, госпожа Гергана Златкова – заместник-кмет „Административно-правно, информационно обслужване, гражданска регистрация и европроекти”, госпожа Димитринка Илиева – главен експерт „Образование, спорт и младежки дейности“. Скъпи гости на открития урок бяха госпожа Любена Денизова и госпожа Жозефина Янева – директори на една от най-престижните частни детски градини в град Пловдив – „Дъга от мечти”, която е свързана с ЧСУ „Дружба“ с дългогодишно успешно сътрудничество. „Дъга от мечти” вече 25 години обучават деца в четири възрастови групи. Гост на интердисциплинарния урок беше и госпожа Магдалена Топчиева – управител на най-голямата частна занималня в Пловдив – „Занималнята на Маги“, в която надграждат своите знания и умения деца и ученици от подготвителта група до 12. клас.

В края на своето „Пътешествие из океана на знанията“, пътувайки от остров на остров из различните континенти, четвъртокласниците стигнаха до извода, че най-хубавото място за живеене, е нашата родина – България, и поздравиха гостите с песента „Ще пътувам по света“:

Връщам се на континента стария
в моя дом, във моята България
с долини със рози ароматни,
с планини, с полета необятни.

Възхитени от знанията на учениците, гостите поздравиха тях и госпожа Илиева и им поднесоха подаръци за класа.  Госпожа Кацарева подари на четвъртокласниците интерактивна „Книга за Земята“ с пожелание да не спират своята любознателност и да откриват още съкровища от знания. Госпожа Денизова също отправи поздравления и подари на класа игра с познавателен характер „Околосветско пътешествие“.

Директорът – д-р Илия Емилов поздрави учениците и госпожа Илиева, като им благодари за интересния урок, отправи поздрав и благодарност и към гостите.