Частно средно училище „Дружба“ получи специална покана да участва в Първата открита среща на посланика на Чешката република в България Н. Пр. Мирослав Томан в град Пловдив по повод 20-годишнината от присъединяването на Чешката република към Европейския съюз и 25 години от членството ѝ в НАТО. Срещата се организира от Гражданско движение „Будител“, BTL Industries, посолството на Република Чехия в България, с любезното домакинство на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и Факултета по икономически и социални науки.

На продължилата повече от час и половина среща Н. Пр. Мирослав Томан отбеляза, че между България и Чехия съществува дългогодишно сътрудничество в областта на културата, индустрията и образованието.

Пред студентите и учениците от водещи учебни заведения в Пловдив и областта, посланик Томан отбеляза какво е значението на членството в ЕС и НАТО, като подчерта важността на външната политика, значимостта на дипломацията и особеностите на професията на самия дипломат. Н. Пр. Мирослав Томан  каза, че съществува много ползотворно сътрудничество между различни университети в Чехия и България. Студентите по специалността славянска филология се обръщат към посолството на Чехия за помощ при реализиране на техни проекти. Той се спря на редица важни въпроси като политиките за опазване на околната среда, предизвикателствата пред Чехия при влизането й в Европейският съюз.

Нашите ученици се включиха активно в дискусията, като задаваха въпроси на Н. Пр. Томан. Той отговори на всички въпроси и представи пред учениците трудностите при водене на преговори с представители от различни държави.

Н. Пр. Мирослав Томан призова младите хора в България да отидат да гласуват, защото техният вот е решаващ за бъдещето.

Откритата среща с посланика на Чешката Република в България е поредната образователна инициатива на Гражданско движение „Будител“ и  BTL Industries, чиято мисия е да подкрепя развитието на образованието и реализацията на младите хора в страната.