Ръководството на ЧСУ „Дружба“ – Пловдив заедно с пловдивската общественост участва в митинг-поклонението по повод 81 години от спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта.  Церемонията се състоя в двора на училището, което някога е било старо еврейско училище и именно тук са били задържани на 10 март 1943 г. 612 души евреи. След като се навдига вълна от негодувание от видни общественици в цялата страна, правителството спира депортирането.

ОТДАВАНЕ НА ПОЧИТ

България е една от малкото европейски страни, която успя да спаси от депортиране в нацистките концлагери евреите, живеещи в българските земи. Българският народ с право може да се гордее с достойното и хуманно поведение на нашите предци.

Организацията на евреите „Шалом“ – Пловдив покани директорът на ЧСУ „Дружба“  – д-р Илия Емилов сред официалните лица. На церемонията присъстваха кметът на Пловдив Костадин Димитров, който посочи, че Пловдив е символ на толерантността и на това как различни етноси и религии могат да живеят заедно, областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев, заместник-председателят на Общински съвет – Пловдив Стефан Послийски, десетки граждани. Бяха положени цветя пред паметната плоча на училището.

ОТДАВАНЕ НА ПОЧИТ

ОТДАВАНЕ НА ПОЧИТ

ОТДАВАНЕ НА ПОЧИТ

ОТДАВАНЕ НА ПОЧИТ