Националният ученически литературен конкурс „Млад писател“ – Коледа 2023 за десета поредна година събра произведенията на рекорден брой талантливи деца на България.

Според регламента на конкурса в него могат да участват всички ученици от седми до дванадесети клас, които се обучават в българските училища.

В първия кръг на конкурса учениците са решавали тест с 48 нестандартни въпроса и са писали по една обща тема: „Последната запетая“.

ЧСУ „Дружба“ беше представено от Виктор Точев. Той е един от дванадесетте участници от цялата страна, класирали се за втория кръг. Деветокласникът е писал есе по поставената тема.

На финала на конкурса участниците са  събеседвали по различни теми, имали са творческа работа в екип и самостоятелно творческо писане.

След оценка на представянето на всички финалисти, журито награди Виктор Точев като един от 12-те участници за отлично представяне.

Церемонията по награждаването се проведе в Актовата зала на Националната Априловска гимназия в Габрово, която е и домакин на конкурса. Сред официалните гости са били Областният управител на Габрово инж. Мария Михайлова Башева – Венкова, както и  директорът на Националната Априловска гимназия – госпожа Елвира Христова.

Ръководството на ЧСУ „Дружба“ получи благодарствено писмо за представянето на Виктор от основателя и организатора на конкурса поета и писателя Ивайло Гогов: „Той се представи повече от отлично, на моменти оставяйки ни без дъх. Присъствието му и изявите му бяха комплимент за мен и колегите ми от журито. Рядко сме срещали толкова будно, грамотно и талантливо дете. Той остави у нас прекрасни впечатления както за себе си, така и за вашето училище и вашия град.“

За участието си в конкурса Виктор Точев е бил мотивиран от своя класен ръководител – Ивета Узунова, която е учител по български език и литература.

Млад писател – 2023