На 16 октомври Университетът по хранителни технологии – Пловдив се превърна в истински център на възможностите. В рамките на третото издание на форума „Кариерен навигатор“ и Осемнадесетата национална младежка научно-практическа конференция „Иновации в хранително-вкусовата промишленост – проблеми и перспективи“ официален гост по покана на ректора беше д-р Илия Емилов, директор на ЧСУ „Дружба“ – Пловдив.

Събитието, посветено на Световния ден на храната, събра студенти, преподаватели, представители на бизнеса и експерти от различни области. Участие взеха над 40 компании от хранителната и технологичната индустрия, Министерството на труда и социалната политика и редица професионални организации. Форумът беше открит от ректора на УХТ проф. Галин Иванов, който подчерта значението на устойчивата връзка между висшето образование и реалния бизнес като ключ към успешната реализация на младите хора.

В рамките на форума бяха представени стажантски програми, иновативни решения в хранителната индустрия и възможности за сътрудничество между академичните среди и работодателите. Особен акцент постави церемонията, на която известният кулинар chef Андре Токев беше удостоен с почетното звание „Професор от практиката“ за своя принос към развитието на кулинарното образование в България.

Сред официалните гости бяха кметът на район „Централен“ Георги Стаменов, проф. Атанас Урджанов – председател на Асоциацията на месопреработвателите, д-р Светла Чамова – председател на Съюза по хранителна промишленост, и представители на водещи български фирми.
Д-р Емилов поздрави организаторите и участниците, като изрази увереност, че инициативи като „Кариерен навигатор“ вдъхновяват младите хора да откриват своя професионален път чрез знание, иновации и активно взаимодействие с реалния бизнес.
Събитието е част от Националната научна програма „Развитие на научните изследвания и иновациите в областта на българското предучилищно и училищно образование“, насочена към създаване на устойчиви връзки между образованието, науката и предприемачеството.
