Ден по-рано започна отбелязването на Европейския ден на езиците – 26 септември – в ЧСУ „Дружба“ – Пловдив с учениците от 11. клас с профилирана подготовка, които изучават по 8 часа немски език в седмицата като втори чужд език. Те разговаряха за многообразието от езици в Европейския съюз и споделиха своите знания за немския език. Учениците от 12-ти клас, също с профилирана подготовка немски език,  избираха чрез теглене на жребий определена европейска държава и се запознаха с нейния поздрав и официален език. Всеки ученик каза поздрава на държавата, която е избрал, а другите разпознаха коя е тя, повториха поздрава и казаха на немски как се казва държавата, кой е говореният в нея официален език и какво знаят за нея. Часовете в 11. и 12. клас с преподавател Памела Желева са интересни и минават неусетно. Освен задължителната подготовка тя винаги им подготвя изненади, което допълнително мотивира учениците да усвояват немския език.

Европейски ден на езиците

Европейски ден на езиците

ЧСУ „Дружба“ – Пловдив е специализирано училище с ранно чуждоезиково обучение – от подготвителна група до 7. клас, а след 7. клас се осъществява прием с интензивно изучаване на английски език и възможност за избор на втори чужд език – немски или испански. ЧСУ „Дружба“ е лицензиран подготвителен център за изпитите на Кеймбрдж с преподаватели от Великобритания, което дава предимство за успешна реализация не само в страната, но и в университети в чужбина. Откриването на юбилейната 2023/2024 учебна година, която бележи 20 години от създаването на училището, постави един силен старт на честванията – на тържеството бяха връчени сертификатите от Кеймбридж на нашите ученици, които се представиха отлично на изпитите в края на миналата учебна година.

Европейски ден на езиците

Европейски ден на езиците

С различни инициативи днес беше изпъстрен Европейският ден на езиците в ЧСУ „Дружба“.  Госпожа Ясена Ангелова – учител по английски език, запозна с кратка презентация учениците от начален етап във всеки клас в началото на часа, която дава подробна информация какъв е този ден, откога се празнува и защо се отбелязва, а след това бяха проведени интересни упражнения и игри с различните класове. Първокласниците с огромно желание оцветяваха букви от английската азбука и пяха любими английски песнички. Учениците от втори клас нарисуваха своето любимо училище, в което научават нови и различни езици. Те нарекоха своето училище: „Дом на знанията и науката“. Учениците от трети клас задълбочиха своите знания относно съществуването и разликата между американската и английската лексика и съответната употреба, играха забавни игри и сортираха английските думи според региона на употреба.

Европейски ден на езиците

Осмокласниците се състезаваха във викторина на тема: „Езиците по света“ и разпознаваха на какъв език са кратки представяния на хора – носители на различни езици. Всеки от тях представи кратка информация за държава по избор и заедно научиха как да се поздравяват на различни езици. Осмокласниците са включени в иновацията на ЧСУ „Дружба“ – „Проектно-базирано обучение в облачна среда с устройства за учители и ученици“ по „Модел 1:1“.

Учениците от 10. и 12. клас в часовете по английски език с преподавател – госпожа Ясемин Йозер обсъдиха многообразието на 24-те официални езика на държавите в Европейски съюз, записаха ги на дъската, изтеглиха номера от 1 до 24 и писаха как се казва „Здравей!“ и „Как си?“ на тези езици с тези номера на цветни хартии. В края на часа чуха как звучат изразите и обсъдиха различията между езиците.

Европейски ден на езиците

Десетокласниците се включиха много активно в Европейския ден на езиците, като представиха и свои проекти по испански език, който за тях е втори чужд език от профилираната подготовка. Те бяха подготвили информация за различни исторически забележителности, големи градове, традиции, култура и характерни ястия за Испания с цел да се запознаят по-добре със страната, чийто език изучават. Бяха подготвили информация и в кои други страни се говори испански език.

Много ученици се включиха в онлайн играта „Открий богатството на европейските езици!“, която традиционно се организира от ГД „Писмени преводи“ на Европейската комисия и се реализира в партньорство с Института за български език при БАН и „Ведена – информационни системи и решения“.

Днешният Европейски ден на езиците се превърна в многоцветен празник за всички ученици от ЧСУ „Дружба“ – Пловдив.