За поредна година Денят на Европа беше отбелязан с много инициативи, нестандартни решения и индивидуални проекти от учениците на ЧСУ „Дружба“ – Пловдив, но най-интересна и вълнуваща беше подготовката и реализацията на Деня на ученическото самоуправление. Членовете на Ученическия съвет по специални критерии определиха кои ученици ще поемат ръководството на училището за един ден. Оспорвана беше надпреварата и в избора на ученици, които заместиха своите учители в преподаването.

Длъжността „директор“ спечели Кристиано Димитров от 10. клас. За длъжността „заместник-директор по учебната дейност“ беше избран Христо Сангуров също от 10. клас. Предизвикателствата и пред двамата ученици бяха много – заповеди и нормативни актове, срещи и разговори, обсъждане на важни решения и организационни въпроси.

Секретарското място зае Дея Станчева. Тя се запозна с най-същественото за своята нова длъжност – комуникация и срещи с настоящи и бъдещи родители, поддържане на онлайн кореспонденция, телефонни разговори и ежедневни административни задължения.

С голям ентусиазъм местата на своите преподаватели заеха учениците в начален етап. В подготвителна група госпожа Людмила Младенова бе заместена от Сюмейра Алиева. В първи клас Катрин Копаранска и Бесма Зияд влезнаха в ролята на госпожа Катя Вълева, а във втори клас мястото на госпожа Златка Иванова зае Ебру Чауш. Учител за един ден в трети клас стана Елеонор Ангелова, чийто наставник беше госпожа Стефка Илиева, а на четвъртокласниците преподава Рая-Диляра Сойдан, която замести госпожа Мария Власева.

Не по-малък беше интересът и към преподаването в прогимназиален и гимназиален етап. Катерина Станчева преподава български език и литература, замествайки госпожа Таня Делева в прогимназиален етап, а в гимназиален етап преподавателското място на госпожа Ивета Узунова зае Мартин Ситев. Много желаещи имаше да бъдат учители по английски език, но бяха избрани Мариета Пенева да замести госпожа Вяра Белорешка и Дея Станчева да замести госпожа Ясемин Йозер.

Дея Лулчева преподаваше математика вместо госпожа Стоянка Костадинова, а история и цивилизации – Теодора Нанчева, чийто наставник беше госпожа Румяна Сакалийска. Председателят на ученическия съвет Симеон Мерджанов преподаваше география и икономика и замести госпожа Жана Сапунарова. Мелани Пилиару зае мястото на учителя по физическа култура и спорт Рюстем Карагарен, а Жад Далли преподаваше изобразително изкуство вместо госпожа Калина Илиева.

Учениците решаваха различни казуси, обменяха опит и споделяха добри практики със своите наставници, представиха различни гледни точки и предложиха нови идеи.

На продавачките в училищния бюфет – Бисера и Петя, помагаха учениците Крисниян Тютюков и Синан Емилов.

След края на работния ден учениците проведоха педагогически съвет, а директорът на училището – д-р Илия Емилов организира работна среща на екипа ученици, включили се в управлението на училището. Учениците изразиха своето мнение за сложността на учителската професия и отговорностите на управленския екип на училището. Те разказваха за преживяванията си от това да си от другата страна на класа.

Вълненията и емоциите в този интересен за всички ден ще се помнят дълго от ученици, учители и ръководство.