Учениците от ЧСУ „Дружба“ създадоха различни инициативи за Деня на Земята, който се отбелязва на 22 април. „Ние знаем, че бъдещето на Земята зависи от всички нас. Проблемите, които причиняваме на планета, са все по-наболели – замърсяване на водите, парников ефект, планини от боклук, затрупващи красиви плажове. Това ли е средата, в която ще живеем ние и нашите деца? Един ден ние ще станем инженери, химици или биолози и може би ще намерим начин да решим проблемите на нашата планета глобално. А дотогава нека действаме локално“.

Децата и учителите им решават да отпразнуват Деня на Земята като разработят няколко проекта. Ето кои са те:

  • Макет на училището със соларни панели с надежда, че скоро всяка сграда в нашата слънчева страна ще си произвежда електричество и няма да допринася за повишаването на вредните емисии във въздуха.
  • Биоагенти за чист въздух – единадесетокласниците направиха проучване за вредните вещества в затворените помещения и начините за тяхното елиминиране. Те създадоха колекция от специално подбрани растения, които поглъщат не само въглеродния диоксид, но и сложни вещества, като формалдехид, туолол и бензол.
  • Машина за събиране на пластмасови бутилки – хиляди бутилки от минерална вода и безалкохолни напитки се изхвърлят ежедневно. В училището стимулират децата да изхвърлят бутилките разделно – „Пусни бутилка в нашата машина и ще получиш вкусен бонбон!“
  • Да събираме разделно в класната стая – колко лесно е със специално проектирания ни кош за боклук – един кош с три отдела – за хартия, пластмаса и стъкло.
  • Соларна фурна – нека използваме слънчевата енергия, за да си приготвим храната. Соларната ни фурна е лека и лесно преносима. Храната е по-вкусна, когато знаем, че сме я приготвили, използвайки само зелена енергия!
  • Да използваме повторно – стари дънки, остатъци от свещи, стари пластмасови играчки. Да вдъхнем нов живот на тези вещи и да ограничим боклука, който генерираме!

С всичко това учениците и учителите се надяват, че ще се доближим с няколко стъпки към голямата цел: Да спасим Земята.