Първи ноември – Денят на народните будители, е общобългарски празник, на който се почита делото на българските възрожденци – просветители, книжовници и революционери, възродили националния дух, стремежа на народа ни към образование и книжовност.

В навечерието на празника на духовността и тази година учениците от

ЧСУ „Дружба“ – град Пловдив, отбелязаха Деня на будителите по един по-различен начин.

Подтикнати от идеята да бъдат „учители“ на по-малките, гимназистите изнесоха уроци по родолюбие, с които представиха съвременното значение на думата „будител“.

Съвместно с читалище „Христо Г. Данов“ деца и възрастни се включиха в историческата викторина, подготвена от нашите осмокласници. Звучаха възрожденски песни и стихотворения, които донесоха много усмивки за всички присъстващи.

„Будителят“ е този, който се утвърждава в националната ни култура като фигура на действения човек – учител, писател, човек, който не се примирява с раболепието, с погазването на ценностите и духа български!

„Запалената искра“ на национална гордост у децата е пътят към съхраняването и опазването на всичко, свързано с българщината.

Нека заедно да прочетем каменния надпис от времето на хан Омуртаг: „Човек и добре да живее умира. И друг се ражда. И нека родените по-късно помнят!“.

Ние сме родени по-късно. Други ще се родят още по-късно.

Нека помним!