С богата на инициативи програма учениците от ЧСУ „Дружба“ – Пловдив тържествено отбелязаха 11 май – Деня на светите равноапостоли Кирил и Методий, който беше обявен и за Ден на отворените врати в училището. Под звуците на „Върви, народе възродени“ и „Слава, вам творци велики“ учениците подреждаха щандове, на които освен своите проекти, изработени през учебната година, представиха и наградите, които са получили за участията си в национални състезания.

С щанд и презентация на голям екран представители на ученическия съвет показаха своите инициативи през учебната година. Златните ни медалисти от международния танцов конкурс „Plovdiv open“ изпълниха танците, с които наскоро станаха шампиони. Завладяващи изпълнения представиха и другите танцьори от клуба. Своите многобройни награди те бяха подредили на отделен щанд. Пред гости и колеги госпожа Стефка Илиева представи с учениците от трети клас вълнуващо пътешествие по островите на знанието, с което те показаха какво са научили през годината. Открит урок в четвърти клас – подготовка за изпитите на Кеймбридж, ниво Flyers, представи госпожа Вяра Белорешка. Бяха организирани работилници от клубовете по интереси – „Роботика“, „Шах“, „Изобразително изкуство“, „Пиано“. Голям интерес сред присъстващите предизвика роботизираната ръка, изготвена от учениците от клуб „Роботика“, която може да хваща и премества предмети с различни размери. С изложбени щандове бяха представени направленията, в които училището обучава – чужди езици – английски, немски, испански език; история и цивилизации, природни науки, спорт, български език и литература. По природни науки учениците бяха приготвили два вида дезинфектанти – течен и гелообразен, без парабени с различни аромати,  които бяха поставени в специални флакони с пулверизатор, а след това и сами изработиха етикети за тях. Имаше и „Кът за Украйна“, изготвен от две ученички от Украйна.

ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ

ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ

С най-много и различни проекти беше отбелязано делото на светите братя  Кирил и Методий. Учениците саморъчно изписаха глаголицата, кирилицата. Двете азбуки бяха поставени в специални рамки. Призивът на Паисий Хилендарски „Ти, българино, не се мами, знай своя род и език и се учи на своя език“ беше изписан с глаголица. Ученици рисуваха портрети на светите братя Кирил и Методий с различни техники и изработиха два барелефа на 3D принтер, написаха подробен труд за живота и делото им.

ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ

ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ

В Деня на отворените врати госпожица Вяра Белорешка с учениците от 8. клас в часа по английски език представиха иновацията „Проектно-базирано обучение в облачна среда с устройства за учители и ученици“. С тази иновация ЧСУ „Дружба“ е включено в списъка на иновативните училища на МОН. Тя ще се реализира в продължение на 4 учебни години – от 2022/2023 до 2025/2026, и ще обхване ученици от първи и втори гимназиален етап, съответно от 8., 9., 10. и 11. клас.

През периода на реализиране на проекта ще бъдат включени 30% от педагогическите специалисти. Те ще си сътрудничат помежду си, ще създават ново учебно съдържание, ще работят в колаборация с учениците, а самите ученици ще се превърнат в дизайнери на ресурсите и те също ще участват в създаването ново учебно съдържание.

Празнично настроение беше завладяло ученици, учители и гости. Дълго време, след като приключиха изявите на учениците, разговорите продължиха във фоайетата и коридорите  на училището. 11 май достойно беше отбелязан като вдъхновен празник на цялата училищна общност – Ден на светите братя Кирил и Методий и Ден на отворените врати.

ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ

ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ

ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ