Три дни учениците на Частно средно училище „Дружба“ бяха в Пирин. За тях беше организирана екскурзия до село Баня близо до Банско. Децата се откъснаха от шумната градска среда и се насладиха на многобройните величествени гледки, прохладата, чистотата и свежестта на пиринския въздух.

Удобно настанени в четиризвезден хотел, младите планинари разполагаха и с открит минерален басейн. Програмата за всеки от дните беше разнообразна, интересна и забавна. Учениците събираха и подреждаха дърва за лагерен огън, приготвиха си  сами барбекю, посетиха културни и природни забележителности, изработиха красиви предмети с приложната техника декупаж, танцуваха, играха, слушаха музика, смяха се. Силно впечатлени бяха от 1300-годишната Байкушева мура – най-старото иглолистно дърво в България. Любителите на планински походи се разходиха из вековните пирински гори. „Да бъдем високо над земята и близо до небето!“ беше мотото на пътуването с кабинковия лифт на Банско – кратко, но  незабравимо преживяване. А изненадата на Бъндеришката (Меча) поляна беше снегът, устоял на настъпващото лято.

Също толкова впечатляващо и незабравимо беше посещението в къща „Дешка“ в село Горно Драглище, където по стара традиция децата бяха посрещнати на прага с погача и шарена сол. Местните баби ги поканиха в занаятчийската работилница, където те се учиха да месят баница, да приготвят домашни бонбони, облякоха традиционни български носии и играха „оро“. Забавни бяха и игрите от миналото – ходене на кокили и каране на карачки.

Със сувенир за спомен от приятното преживяване завърши пътешествието в Пирин.