Празникът на българския дух и здравите народни корени!

Денят, в който се прекланяме пред святото дело на плеядата от духовно надарени, достойни и честни личности, благодарение на които днес я има България. Будителите! Те вдъхват сила и надежда, дават вяра и самочувствие на народа, че е достоен.

Но и денят, в който изпълняваме дълга си да поддържаме светилниците на духа.

ПЪРВИ НОЕМВРИ!

С възрожденско въодушевление и енергия Ученическият съвет на „Дружба“ подготви отбелязването на светлия празник. Ати и Светлана изработиха презентации, с помощта на които бяха замислили да разкажат на малките ученици от Подготвитена група до IV клас най-важното за личностите на Българското възраждане, но бързо се убедиха, че децата вече знаят много. Мелани, Зехра, Хати и Джамал зададоха близо сто въпроса във викторините, посветени на будителите. Най-точни и бързи в отговорите си бяха отборът на Vа клас и сборният отбор „XI клас и Ясмин“. Вълнуващи думи за светите братя Кирил и Методий, за Петър Берон, за Апостола на свободата, пламенните стихове на Ботев представиха ученици от V, IX и XI клас.

В Духа на народните будители са превъплъти Джамал, а Ейнджи, Ати, Мери, Руми, Сами, Деско, Алекс, Йоана и Габи изиграха главните роли в театралния етюд, поставен на сцената на „Дружба“ от Хати. Чрез въздействащи символи учениците актьори се обърнаха към своите учители и казаха: „Вие сте като книгата, която отвън е с твърди корици, но е събрала мъдрост и опит, която разлистиш ли веднъж, става твой най-съречен и добър приятел, който те води за ръка по широкия свят и те учи на истини за цял живот. Вие сте като слънцето, огряващо най-скритите, най-потайните страни от нашето съзнание, даряващо ни с топлина и обич. Като белия гълъб вашите мисли летят на най-голяма висота, а душите ви остават чисти, почтени, възвишени и благородни. Вие сте като бистрия планински поток, който тече надолу от планините, които е обитавал, за да даде живителната влага на знанието на всяко стръкче тревичка или цвете. Потокът весело бълбука, вечно бодър, вечно пролетен и млад, една магия, която само вашата професия познава. Благодарим Ви, скъпи учители!“

Най-добрата награда за учители са успехите на техните ученици. В Деня на народните будители Александър Цветков и Виктор Точев бяха удостоени с почетния плакет „Математик на годината“ на училище „Дружба“ за безапелационнте си медали на всички национални и международни математически турнири, в които са взели участие.