При изключително голям интерес се проведе 14-то издание на състезанието по математика за децата от подготвителните групи „РЕШАВАЙ С „ДРУЖБА“. От предварително записаните 202 деца се явиха 180 от детските градини в град Пловдив. Близо час преди състезанието училищният двор се изпълни с нетърпеливи малки математици, които бързаха да покажат какво са научили. За повечето от тях това е първо състезание, на което се явяват. Вълнението и трепетът бяха големи. Малките математици с гордост се снимаха със сертификатите, които получиха за своето участие, още по време на самото състезание. Вълнението беше завладяло и придружаващите ги родители, баби и дядовци, които ги подкрепяха и окуражаваха.

„РЕШАВАЙ С „ДРУЖБА“ премина при много стегната организация и без инциденти. Заслуга за това има Ученическият съвет на ЧСУ „Дружба“.  Учениците от гимназиален етап се включиха като помощници. Преди изпита съдействаха на родителите за по-бързото откриване на съответната зала, а след изпита те поемаха на входа на залата детето, което е приключило своята работа, от учителите квестори и го съпровождаха до неговия придружител.

Състезанието „РЕШАВАЙ С „ДРУЖБА“ е единствено подобно състезание, насочено към децата от подготвителните групи – най-ентусиазираните бъдещи ученици. Това е авторски проект на госпожа Мария Власева – дългогодишен учител на подготвителна група в ЧСУ „Дружба“. Още при своето апробиране той е получил одобрение и много висока оценка за формата от експерта по предучилищно образование в РУО – Пловдив – госпожа Добринка Минева. Госпожа Власева сама разработва теста, а всяка година нейните възпитаници постигат отлични резултати по математика. Според нея да се поставят основите при децата за училищна готовност е най-трудно, но пък усилията си заслужават и удоволствието от работата е голямо, когато се видят крайните резултати.

Форматът на състезанието включва задачи с нарастваща степен на трудност, с които трябва да се справят децата и да покажат своите математически знания и умения, които са постигнали по време на своето обучение в подготвителна група. Времетраенето е 45 минути. Децата излизаха от изпита с усмивки и видимо удовлетворени, като казваха, че ще очакват да бъдат победители.

Първите 10 деца, които получиха най-високи резултати, бяха поканени заедно със своите родители в училището, за да получат своите сертификати и награди. Те бяха включени в интересен интерактивен урок на четвъртокласниците и показаха отново какво са научили в детската градина. А радостта им беше най-голяма, когато директорът на  ЧСУ „Дружба“ – д-р Илия Емилов ги покани пред всички гости и учениците от 4. клас, за да им връчи заслужените отличия. Бъдещите първокласници смятаха, пяха и се забавляваха с учениците на госпожа Стефка Илиева, която през учебната 2024-2025 година ще поеме първокласниците на ЧСУ „Дружба“. Госпожа Стефка Илиева един доказан специалист, постигнал много успехи и награди със своите ученици през годините.