В Конферентната зала на ЧСУ „Дружба“ на 13 юни 2024 година пред учениците от прогимназиален и гимназиален етап проф. Пламен Ангелов от Института за космически изследвания и технологии към БАН и председател на Управителния съвет на Българското астронавтическо дружество изнесе лекция, която представи изключителния принос на България за космическите изследвания в световен мащаб. Лекцията бе организирана от Българското астронавтическо дружество в Пловдив, Сдружение „Научно-технически съюзи“ – Пловдив и ЧСУ „Дружба“.

Космическите постижения на България, която 50 години вече е космическа държава, предизвикаха голям интерес сред учениците.  Те се запознаха с научните програми, в които нашата страна е участвала, с апаратурата и приборите, които са изготвени от наши специалисти, за българските космонавти – Георги Иванов и Александър Александров, за Красимир Стоянов, който се е подготвял за дубльор на  втория космонавт. Ученици научиха, че голяма част от храната на космонавтите се приготвя в България и нашата страна е изработила първата оранжерия в Космоса за свежи зеленчуци, както и първите опити за отглеждане на пшеница. Учениците разбраха, че да се отглеждат растения в Космоса е българско ноу-хау. Тези и много други научни факти провокираха учениците, които зададоха много въпроси на лектора в края на представянето, продължиха и след това в лични разговори.

Директорът на ЧСУ „Дружба“ – д-р Илия Емилов, благодари на проф. Пламен Ангелов за интересната лекция и каза, че тази среща с голямата наука няма да е последна за нашите ученици.