22 април – Международен ден на Земята. Ден, в който можем да докажем, че сме загрижени и искаме да опазим нашия единствен дом – планетата Земя. Учениците на Училище „Дружба“ вече имат традиции в успешното реализиране на екологични проекти. С активното участие на Ученическия съвет и помощта на учителите в петъчния ден те поставиха началото на поредица от инициативи, свързани с отбелязването на тазгодишния Ден на Земята.

  • Ейнджелин и Хатидже от ΙΧ клас и Самет от ΧΙ клас представиха свои проекти на форума, организиран от Аграрния университет. Те се изявиха с мултимедийна презентация на тема „Да спасим Земята“ и иновативното изобретение „Машина за рециклиране на пластмасови бутилки“.
  • Хатидже, Вероника, Мария и Румина от Х клас разказаха на децата от Начален етап колко важно за опазването на природата е разделното събиране отпадъците и последващото им рециклиране. Те нагледно и забавно представиха къде и как трябва да се изхвърлят пластмасовите, стъклените и хартиените отпадъци. Обърнаха специално внимание на малките ученици, че природните ресурси трябва да се пестят и това се прави лесно и постоянно както у дома, така и в училище – не използвайте повече вода и хартия, отколкото са ви необходими, загасяйте елекроуредите, които в момента не употребявате.
  • В следобедните часове учениците от Прогимназиален и Гимназиален етап се погрижиха за училищния двор. Те почистиха тревните площи, засадиха цветя и дръвчета, оформиха красиви цветни кътчета на площадките за игра.
  • Единадесетокласниците реализираха идеята си да почистят важно място извън училище. Те избраха площите под моста на Герджика на река Марица.

За самия 22 април са предвидени две изяви – Информационна кампания за замърсяването и опазването на околната среда, която ще се проведе на Главната улица на Пловдив и представяне на проекти в Природонаучния музей на града.