Красотата на родината трябва да се види, да се почувства, да се изживее. Вълшебна е реалността, пред която се изправя човек още щом стъпи в Стара планина. Есента придава особен чар на красивите гледки, които оставят всеки турист без дъх. Седмокласниците  усетиха магията на природата, когато в топлия октомврийския ден се отправиха на екскурзия към Габрово. Обичта си към родината изразиха с думите на поета:

Отечество любезно, как хубаво си ти!
Как чудно се синее небето ти безкрайно!
Как твоите картини меняват се омайно!

В Архитектурно – етнографския комплекс „Етъра“ учениците се пренесоха  във времето на очарователната старина. Разгледаха къщите работилници, дюкяните, водните съоръжения и часовниковата кула.Запознаха се със старинните технологии и пожелаха да творят сами. Разходката се из занаятчийската чаршия и опитаха традиционни ястия, приготвени по стари рецепти – захарни петлета и симид.

В Дома на хумора и сатирата приветстваха учениците с традиционния габровски поздрав: „Добре дошли и … отишли“. Обиколката из музейната експозиция разкри и предприемчивостта, и пестеливостта, и чувството за самоирония на местните жители.

Най – много емоции  седмокласниците изживяха, изкачвайки стъпалата до Паметника на свободата на Шипка. Панорамната гледка от върха, която разкри красотата на България, ги очарова.